side menu logo

Barista/ koffie op locatie – workshops – koffieconsultancy en training – single estate

Blog

Barista Bob

IMG_2782

Schoonhouden

Regelmatig word ik gevraagd om ergens een training te geven, of te helpen met de set up van een machine. Een van de dingen die vooral opvalt is hoe vervuild de machines zijn. Met daarbij de onwetendheid dat koffie zeer snel oud wordt, helemaal wanneer deze al geëxtraheerd is. En dat slechts een beetje oude koffie je lekker shot espresso kan verpesten. Want bij ieder shot blijven er koffierestanten achter op het douchescherm, en worden er koffieresten opgebouwd op de onderdelen welke in directe lijn staan met het waterpad.

Om dit tegen te gaan is er van alles op de markt te verkrijgen, maar het beste is een dagelijkse/wekelijkse routine om alles schoon te houden.

Hoe ik mijn machine schoonhoud:

  • Gebruik 3 doeken (microvezel is goed), en houd deze gescheiden. Bruin voor koffie, zwart voor de machine en rekjes, blauw voor de stoomlansen.
  • Dagelijks bij intensief gebruik (barista klussen) backflushen van filter groep, voor de home barista is 1x per week helemaal goed. Afhankelijk van je machine kan dit automatisch, of moet het handmatig. Een theelepel met Pulycaff korrels (verkrijgbaar in de webshop) gaan in een blindfilter. Daarna wordt de machine voor 5 seconden aan en uit gezet. Mijn machine doet dit automatisch, maar het zijn series van ca. 5 seconden aan, 5 seconden uit. Totaal 5 keer. Haal daarna het filter eruit. Is het water bruin, herhaal het backflushen. Is het doorzichtig herhaal dan het backflushen maar dan zonder schoonmaakmiddel.
  • Doucheschermen zijn van RVS, deze kunnen samen met de portafilter ringen zo in de vaatwasser. De plek waar het douchescherm en portafilter ring zitten kunnen nu met een kwast gereinigd worden.
  • Portafilters kunnen met wat Pulycaff reiniger in een bakje.
  • Afdruiprekken zijn ook van RVS en kunnen ook zo in de vaatwasser.
  • De stoomlans spuit je voor gebruik altijd door met stoom, na het opschuimen even leeg spuiten en afvegen. Dan behoef je deze ook niet af te krabben. Wel zo lekker. Mocht het toch aangekoekt zijn laat deze dan een tijdje staan in een glas met water en wat Pulymilk.
  • Machine kan met een zachte doek met wat heet water/stoom schoongemaakt worden.
  • Gebruik in je maler niet meer dan je nodig hebt voor je shots/ochtendritueel. 1 keer per week met de stofzuiger eronder haalt de meeste resten weg. Eventueel wat Puly grind korrels (ook in de webshop verkrijgbaar) haal je de meeste olie achtige residuen weg.

Met bovenstaande tips ben je al een heel eind richting dat god shot!

Plaats een reactie