side menu logo

Barista/ koffie op locatie – workshops – koffieconsultancy en training – single estate

Blog

Barista Bob

IMG_9340

Hoe start ik

Een van de vragen die vaak gesteld wordt is hoe maak ik de koffie nu net zo lekker als jij hem nu maakt. Dit is een lastige vraag die heel breed en lang te beantwoorden is:

Smaak is per persoon verschillend. Wat de een lekker vindt kan de ander vreselijk vinden. Wat hier in gedachten moet worden genomen is dat de barista de koffie op dat moment naar beste vermogen heeft gemaakt, en dat die op de bereide manier het beste smaakt. Anders gezegd, de barista haalt het meeste uit de gebrande koffieboon op dat betreffende moment. Daarnaast is de omgeving van toepassing. Die Italiaanse zoete wijn smaakte in Italië op vakantie ook heel anders dan op zaterdagavond in de winter op de bank in Nederland….

.

Een paar uitgangspunten welke ik gebruik:

  • Werk altijd met dubbele shots, dit is makkelijker werken, en afstellen. Uiteraard kan singles ook maar is lastiger. Vaak minder crema en een en ander komt nog nauwkeuriger.
  • Werk niet met single en dubbel shots door elkaar, dit werkt normaal gesproken niet, de weerstand voor een enkel shot is heel anders dan een dubbel shot. De doorlooptijden zullen tussen single en dubbel te ver uit elkaar liggen of je moet er een speciale molen naast zetten afgesteld voor een single of dubbel shot.
  • Neem als uitgangspunt 17 tot 18 gram gemalen koffie, hier ligt voor de meeste koffies een goed beginpunt. In je kopje wil je dan 2 tot 2,5 keer zoveel gewicht hebben.
  • Bovenstaand gewicht wil je in een totale doorlooptijd van ca. 25-30 seconden in het kopje hebben. Dit is inclusief tijd voor pre infusie.
  • Ik werk met een distributietool en een tamper welke op hoogte ingesteld kan worden, zo kan ik shot na shot alles repliceren.
  • Heb je na 25 tot 30 seconden het gewenste gewicht in je kopje kan je dan gaan sturen op smaak. Hoe je hier aanpassingen maakt gaan we in een ander blog op in.

 

Mocht je dingen moeten aanpassen, doe dit dan per parameter zodat je weet wat er verandert met het wijzigen van een instelling.

 

Plaats een reactie