side menu logo

Barista/ koffie op locatie – workshops – koffieconsultancy en training – single estate

Blog

Barista Bob

IMG_0714

Machine ingesteld wat nu?

Je hebt je machine inmiddels goed afgesteld. Je trekt makkelijk shotjes en je espresso smaakt ok, maar je hebt het idee dat er meer in zit.

Ten eerste verandert koffie gedurende de dag, en naarmate de koffie ouder wordt. Ga dus niet met het laatste beetje in de zak op zoek naar het beste shot.

.

Voordat je met de parameters gaat spelen:

  • Gebruik verse koffie, bij voorkeur specialty koffie die vers gebrand is, of recentelijk gebrand is. Te vers gebrande koffie heeft vaak de smaak van gras/stro. Afhankelijk van de koffie moet deze na het branden een aantal dagen tot een 2 weken uitgassen. De ene koffie heeft hier meer last van dan de andere
  • Lees de smaakomschrijving, en proef veel verschillende koffies om smaken te herkennen
  • Zorg dat je machine schoon is
  • Pin je niet teveel vast op de benaming van de verschillende dranken t.o.v. de hoeveelheid
  • Fixeer je niet op dat ene shot. Wanneer je 80-90% uit de koffie kunt halen wat erin zit wordt het geen obsessie, en je koffie smaakt dan nog steeds super.

 

Afhankelijk van je machine kun je heel wat parameters veranderen om de smaak te beïnvloeden:

  • Intensiteit van de koffie (sterkte) verandert met de hoeveelheid dosering. Wanneer je de dosering hoger maakt verandert ook je doorlooptijd/contacttijd met de koffie. In cup kan je ook de hoeveelheid aanpassen (bij voorkeur in gram), anders het volume. Minder is sterker (meer ristretto), meer wordt espresso of lungo.
  • Te zuur, espresso/koffie is van nature een zure drank, echter dient deze gebalanceerd te zijn. Wanneer de koffie te zuur is kan je de temperatuur verhogen of de doorlooptijd langer maken. Wanneer die nog steeds te zuur is laat je het eerste van een shot weglopen.
  • Te bitter, de machine staat te heet. Zet de temperatuur lager, of flush langer. Doorlooptijd verkorten kan ook helpen.
  • Gebruik geen espresso met hele zure tonen in melkdranken, dit gaat in het algemeen niet goed. Melk kan zelfs schiften.
  • Voor Melk gerelateerde dranken werken in het algemeen de koffies die wat donkerder gebrand zijn, of met zwaardere tonen beter. Bijvoorbeeld aardse en chocolade tonen. Over het algemeen zijn koffies uit Indonesië en Ethiopië hier zeer geschikt voor.

Voor alles geldt dat je door schade en schande wijzer wordt. Leg je bevindingen vast; temperatuur, doorlooptijd, smaakomschrijving, dosering. Zo heb je houvast met het maken van veranderingen.

Plaats een reactie